Een tennisarm kan behoorlijk ongemakkelijk zijn. Simpele dagelijkse handelingen, zoals iets vastpakken of typen, worden ineens een uitdaging. Meestal ben je na een paar weken rust weer de oude, maar in het ergste geval kan het maanden duren. Hoe ga je hiermee om en wat kun je doen om zo snel mogelijk van je tennisarm af te komen? In dit blog vertel ik uitgebreid over de oorzaken en symptomen van een tennisarm en hoe massage daarbij kan helpen.
Wat is een tennisarm?
Een tennisarm, of de medische term laterale epicondylitis, is een aandoening die pijn en ontsteking veroorzaakt in de pezen aan de buitenkant van de elleboog. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt het niet alleen voor bij tennisspelers. Het kan iedereen overkomen, van kantoormedewerkers tot schilders. Een tennisarm is een vorm van Repetitive Strain Injury (RSI), dit is een overkoepelende term voor aandoeningen die ontstaan door herhaalde bewegingen of langdurige druk op specifieke delen van het lichaam.
Oorzaken van een tennisarm
Een tennisarm wordt veroorzaakt door het steeds weer herhalen van dezelfde bewegingen, waardoor overbelasting ontstaat. Door de constante spanning bij de spieraanhechtingen, raken deze geïrriteerd en kan er een ontsteking ontstaan. De spieren, zenuwen en bloedvaten worden hierdoor onder druk gezet. Enkele voorbeelden van bewegingen die een tennisarm kunnen veroorzaken:
- Langdurig computergebruik
Herhaalde bewegingen zoals muisklikken en typen, vooral zonder ergonomische aanpassingen, kunnen leiden tot een tennisarm, in dit geval “muisarm” genoemd. - Eenzijdige sporten
Het herhaaldelijk uitvoeren van de forehand- en backhand-slagen bij tennis zorgt regelmatig voor overbelasting van de onderarmspieren. Andere sporten waarbij een tennisarm regelmatig voorkomt zijn: golf, badminton, basketbal, honkbal en waterskiën. - Klussen
Bewegingen tijdens schilder- en klusactiviteiten, zoals verven, schuren of het draaien van een schroevendraaier, zorgen al snel voor overbelasting van de onderarmspieren. - Sporten met zware gewichten
Sta je elke week in de sportschool met zware gewichten, pas dan op voor overbelasting. Bouw het langzaam op en luister naar je lichaam.
Symptomen bij een tennisarm
De symptomen van een tennisarm bouwen meestal geleidelijk op. Het begint als een tinteling of licht prikkelend gevoel. Deze lichte, vervelende pijn verdwijnt wanneer je iets anders gaat doen. Als je de arm blijft overbelasten, gaat je lichaam steeds duidelijkere signalen geven, de pijn neemt toe en het duurt langer voordat het weg trekt. Dit voel je vooral aan de buitenkant van de elleboog, vooral bij het bewegen van de pols en hand. Simpele taken zoals tillen en zelfs druk op de elleboog kunnen ongemak veroorzaken. Wordt de overbelasting erger? Dan kun je ook last krijgen van krachtverlies, hoofdpijn, stijfheid, spierkramp en slecht slapen door de pijn. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen, om verdere problemen te voorkomen.
Massage bij een tennisarm
De behandeling van een tennisarm bestaat meestal uit rust, koelen, fysiotherapie en het vermijden van activiteiten die de overbelasting / irritatie verergeren. Denk je dat jouw tennisarm onstaan is door veel computerwerk, probeer dan ergonomische aanpassingen. Probeer de oorzaak te ontdekken, want daarmee los je de kern het probleem op.
Een massage is geen directe oplossing voor je tennisarm, maar helpt wel de klachten te verlichten en zorgt voor een snellere genezing. Daarnaast vermindert het stress, zorgt voor een betere doorbloeding en bevordert het je slaap. Je zit lekkerder in je vel, ondanks je tennisarm. Geef het wat tijd en doe rustig aan, dan komt het helemaal goed.
Heb jij last van een tennisarm of vergelijkbare klachten? Probeer dan een professionele massage. Als ervaren massagetherapeut help ik met een gerichte aanpak en diverse massage technieken om de pijn te verminderen. Neem vandaag nog contact op en geef jezelf de verlichting die je verdient. Mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-12706147.